LJETO U DJEČJEM VRTIĆU VINICA

 Ljeto je za djecu vrijeme uživanja, upoznavanja novih krajeva, specifičnosti ovog  godišnjeg doba, igre i zabave. Boravak na otvorenom prostoru pruža mnogobrojne mogućnosti za različite aktivnosti koje  potiču motorički razvoj, spoznaju, bogaćenje vokabulara, suradničko učenje, razvoj samostalnosti.
 

     Kretanje i osmišljen boravak na zraku svakodnevna su potreba djeteta. U našoj ustanovi predviđa se i planira boravak na otvorenom čiji je cilj dobrobit za zdravlje svakog djeteta i cjelovit psihofizički razvoj. Ljetni rad poseban je po tome što se, onda kada to vremenske prilike dopuštaju, velik dio aktivnosti provodi upravo na vanjskom prostoru. Dvorište našeg vrtića  idealno je za ljetne vrućine jer pruža mnoštvo mogućnosti za igru u hladu. S obzirom na vremenske uvjete i visoke temperature i ove smo godine organizirali aktivnosti u različitim centrima i brinemo da djeci dan bude raznolik. Pri tome strogo vodimo računa da djeca nisu izložena direktnom suncu i da uvijek imaju vodu za piće na dohvat ruke.

      Centri s aktivnostima postavljeni su u hladu, na terasama i na dvorištu vrtića. Djeca prema interesima i željama mogu slobodno birati čime će se baviti. Igre vodom i učenje o svojstvima vode glavna je aktivnost pri čemu je djeci na raspolaganju bogatstvo neoblikovanog materijala, posude za vodu različitih veličina i oblika, novi pješćanik i okrugla ljuljačka. Posebno je zanimljiv motorički poligon kojeg koristimo u ranim jutarnjim satima kad još nije sunce prejako. Djeca uvijek iznova uživaju i u igrama pijeskom, igraju se zajedno, dogovaraju, pregovaraju i bolje se upoznaju. U centrima za likovno stvaralaštvo i izražavanje imaju priliku crtati, slikati, oslikavati, rezati, lijepiti. Često organiziramo kratak izlet do obližnjeg ribnjaka ili Arboretuma Opeka. Djeci su omogućene i sportske aktivnosti kao što je nogomet, košarka, povlačenje užeta, skok u dalj… Na poligonu djeca mogu voziti romobile, autiće, bicikle i učiti pravila ponašanja u prometu, a po stazama na dvorištu mogu slobodno trčati ili se igrati lovice. Velik prostor dvorišta daje mogućnost i za brojne istraživačke aktivnosti i upoznavanje s biljnim i životinjskim svijetom koji stanište imaju upravo u našem dvorištu. Također mogu brinuti o vrtićkom vrtu i povrću koje su samostalno uzgojili. Osim u osmišljenim igrama i aktivnostima djeca imaju mogućnost uživati i u slobodnoj igri na spravama, izmišljati priče, igrati uloge…