IZLET JEŽIĆA I BUBAMARACA U VARAŽDIN

U sklopu dječjeg tjedna skupine “Bubamarci” i “Ježići” dječjeg vrtića Vinica posjetili su Varaždin. Dugo iščekivani utorak 18. studenog 2022. konačno je stigao te puni uzbuđenja i veselja vinički mališani krenuli su velikim autobusom put Varaždina. Prva destinacija koja je ujedno i do projekta “Čitajmo zajedno” kojim se ovog mjeseca bavimo jest dječji odjel gradske knjižnice Metel Ožegović, Varaždin. Djeca su prošetala knjižnicom, zavirila u njezine police, prolistala brojne knjige, čula nekoliko informacija o procesu samog učlanjenja i posudbe knjiga, odslušala priču “Oprostite, jeste li vi vještica?” u izvedbi knjižničarke, a na kraju se i poigrala u igraonici dječje knjižnice. Djeca su ujedno predala i ilustracije svoje vlastito kreirane priče “Jež i Ježica” te tako sudjelovala na njihovom raspisanom natječaju.

Kako bi djeca upoznala grad Varaždin i nekoliko njegovih najpoznatijih znamenitosti, izlet se nastavio šetnjom i razgledavanjem gradskog parka, varaždinskog Korza,  gradske tržnice te zidina starog grada. Nakon kratkog piknika u prirodi te igre na otvorenom u dječjem parku valjalo je požuriti do HNK Varaždin jer predstava ne čeka nikoga. Uz “Krokodila Marka” djeca su proputovala svijet, upoznala geografske raznolikosti i njihove specifičnosti, kao i stanovnike koji tamo žive (devu, orla, kita, pingvina…) prikazanim na duhovit način u šarolikosti njihovih karaktera uvjetovanih mjestom u kojem žive te jezikom koji govore. Djeca su uz glavnog lika krokodila Marka spoznala kako često tražimo ljepotu drugdje, a ne vidimo je u svojoj sredini, koju na koncu ne bi mijenjali ni za što na svijetu.  

Puni dojmova i poprilično umorni mališani su se vratili na Vinicu gdje su ih veselo dočekali roditelji i mlađi prijatelji iz vrtića.

Kako su izleti, šetnje i posjeti nezamjenjiv način obogaćivanja dječjeg iskustvenog učenja cilj nam je boravak djece u vrtiću i dalje činiti kvalitetnim i poticajnim za svu djecu uz realizaciju još ponekog jednako uspješnog izleta ove pedagoške godine.

smart