Dan  učitelja i odgojitelja

Svjetski dan učitelja(odgojitelja) obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad odgajatelja, učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Povodom dana odgojitelja i učitelja načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec prof, poslao je prigodnu čestitku odgojiteljima naše Ustanove, te je na taj način pokazao koliko je naše zanimanje cijenjeno a naš rad prepoznat kao jako važan za ukupan razvoj društva.

Čestitku načelnika prenosimo u cijelosti:

Značaj ove profesije ne može se precijeniti, jer dijete u predškolskoj ustanovi stječe prva znanja i vještine, prolazi prilagodbu u društvenom društvu i stječe vještine o kojima ovisi njegov daljnji razvoj i uspjeh.

Kad se slavi i kome čestitati

Ovo je jedan od rijetkih profesionalnih praznika s određenim datumom. To je zbog činjenice da je posvećen važnom povijesnom događaju – otvaranju prvog vrtića na teritoriju moderne Rusije. To se dogodilo 27. rujna 1863. na inicijativu Sophije Lyubibel, supruge poznatog profesora..

Budući da se praznik službeno naziva Danom djelatnika predškolskog odgoja i obrazovanja, čestitke treba zahvaliti ne samo odgajateljima, već i drugim ljudima koji rade u vrtićima.

Kako je prošao dan učitelja

Ovaj profesionalni praznik smatra se mladim, jer je prvi put obilježen 2004. godine. Inicijatori su bili izdavači časopisa za predškolske obrazovne ustanove.

Glavni je cilj privući pažnju javnosti na djetinjstvo mlađe generacije i naporan rad onih koji odgajaju djecu dok su roditelji na poslu. Ideju su podržali kreatori obrazovnih programa, učitelji i većina roditelja.

U početku se praznik slavio samo na dobrovoljnoj osnovi, ali situacija se promijenila 2008. godine. Počeo se slaviti ne samo u Sankt Peterburgu i Moskvi, već i u drugim ruskim gradovima, pa su se aktivisti obratili vlastima sa zahtjevom za službeni status. U 2008. je u svim regijama na saveznoj razini proslavljen Dan radnika predškolskog odgoja i obrazovanja.

Kao što je napomenuto

Budući da se praznik pojavio nedavno, još nema uspostavljenih tradicija. U mnogim gradovima i selima održavaju se proslave tijekom kojih lokalne vlasti čestitaju prosvjetnim radnicima i ostalom djelatniku vrtića, najboljim stručnjacima proslavljaju diplome, diplome i nagrade te daju materijalne darove.

Zanimljive činjenice

Prve predškolske ustanove pojavile su se u Škotskoj u 19. stoljeću, ali su ih zvale škole za malu djecu. Tijekom godina njihovog postojanja sakupile su se mnoge zanimljive činjenice:

  1. Prvi vrtić u Ruskom carstvu započeo je s radom 1859. godine u gradu Helsingfors. Danas je glavni grad Finske.
  2. Prvi grad u modernoj Rusiji, u kojem se pojavila predškolska ustanova, bio je Sankt Peterburg.
  3. U vrtić su u početku primana samo djeca od 3 godine. 1959. godine otvorene su prve jaslice u kojima je bilo moguće napustiti bebe od dva mjeseca.
  4. Prvi besplatni vrtić otvoren je 1866. godine. Prije toga sve su škole bile plaćene.