U našem vrtiću, kao i svake godine tijekom listopada, obilježavaju se Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.
Kroz razne aktivnosti cilj nam je bio upoznati djecu s nastajanjem kruha (Od zrna do kruha), približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, ukazati na važnost zdrave prehrane, razvoj spretnosti i kreativnosti te razvoj fine motorike kroz aktivnosti miješenja i oblikovanja tijesta.
U sklopu gore navedenog održana je radionica u viničkoj etno kućici u kojoj su odgojiteljice Ana Matijašec i Ksenija Humek u viničkim narodnim nošnjama djeci predstavile proces nastajanja kruha. Djecu su upoznale s tradicionalnim predmetima, njihovim izvornim nazivima, te kako su se koristili. Na kraju djeca su se posladila sa svježe pečenim kukuruznim kruhom, te su zaključila kako je bolji nego onaj iz dućana. Našu radionicu snimila je i ekipa HRT-a tako da smo se mogli naći i na televiziji, a posjetio nas je i načelnik dr.sc. Branimir Štimec koji uvijek podržava sve naše aktivnosti i naglašava kvalitetu rada.
Sljedeći dan u vrtiću postavljen je štand s pekarskim proizvodima koje su djeca sa svojim roditeljima ispekla doma. Dio proizvoda doniran je najstarijim mještanima naše Općine koje smo ugodno iznenadili slatkim paketićima.
Tokom tjedna u aktivnostima su sudjelovale sve odgojne skupine, od najmlađih koji su mijesili slano tijesto i od njega izrađivali razne oblike, do onih starijih i spretnijih koji su peciva sami mijesili i obogatili raznim sjemenkama po svom izboru, a zatim i ispekli u vrtićkoj kuhinji i častili se mirisnim proizvodima nakon ručka. Odgojitelji su s djecom razgovarali na temu „ Od zrna do pogače“ i „Plodovi našeg zavičaja“, pričali priču „Djedova pogača“ i pjevali prigodnu pjesmicu „Pekar“: